НОСЪТ – КАКВО ПРАВЯТ МИРИЗМИТЕ?

Когато започнем да говорим за миризмата, ще трябва да разгледаме и самото усещане. Носът е важен за дишането, защото загрява въздуха за белите дробове и филтрира мръсотията. В горната част на носната кухина се намира същинският сетивен орган.

reukorgaan.jpg

Можем да усещаме миризми само на вещества, които се носят във въздуха като газ или пара. Възприемането на миризми се случва, защото миризливите вещества се разтварят в слой слуз и се разпознават от специални сетивни клетки. Рецепторните клетки работят специално за определено миришещо вещество, така че разполагаме само с ограничен брой клетки, за да можем да усетим миризмата например на роза. Това също така означава, че има максимум на това, което можем да усетим. В случай на претоварване дори преставаме да усещаме миризмата и вече не можем да усещаме аромата, който е толкова обилен.

Убедителни факти

Обонянието с носа и вкусът в устата са неразривно свързани. Когато имаме тежка настинка, вече не е възможно да усетим правилно вкуса. Казваме: дегустация = обоняние+овкусяване

Миризмата е полезна при проверката на храните и ни предупреждава, когато нещо не е наред. Тя е „най-старото“ усещане и е тясно свързана с дълбокия ни емоционален живот, например с нагоните и страховете. Миризмата може да повлияе на емоционалния ни живот по едва доловим начин. Няколко примера:

Проучване в САЩ показва, че покупката на жилище се насърчава от миризмата на прясно изпечен хляб.

Известната японска работна етика се дължи отчасти на това, че много фирми разпръскват лимоново масло и други ободряващи аромати чрез климатика рано сутрин.

В парижкото метро на някои места се разнася аромат на бор, за да се отпуснат пътниците.

Описание на ароматите

Ароматите могат да бъдат описани само с помощта на аромати, които вече познавате. Да предположим, че трябва да обясните на извънземен миризмата на роза, няма да стигнете далеч, цветната, горчивата, медено-сладката миризма само ще повдигне нови въпроси. Нуждаете се от пряк опит, за да обмените за нея. Точно както звукът може да бъде обяснен във височини и дължини, а светлината – като комбинация от различни цветове със собствена интензивност, хората от векове се опитват да опишат ароматите по логичен начин. Интересна е системата по-долу, която е широко използвана в света на парфюмите. Хубаво е да хвърлите бърз поглед върху това как миришат индийско орехче, овца или зеле.

  1. Флорален, сладък
  2. Плодов, сочен
  3. Ефирен, свеж
  4. Тревист, зелен
  5. Пикантен, подправка
  6. Дървесен, твърд
  7. Почва, с корени
  8. Балсамов, смолист
  9. Огън, опушен
  10. Размита, мазна
  11. Восъчен, мазен
  12. Животни, топлина

Реакцията на човека към миризмата

Много се говори за магическото влияние на миризмите върху човешкото поведение. Разглежда се животинският свят, в който кучетата се подушват едно друго, за да се определят като приятели или врагове, или мъжките пеперуди, които усещат партньорите си от километър. При хората също се предполагат подобни механизми, включващи така наречените феромони.

Феромони

Феромонът е химически пратеник, който предава съобщения между индивиди от един и същи вид. (Уикипедия)

Най-известният пример вероятно е този на група жени, които живеят заедно в къща за няколко месеца. Менструалните им цикли се изравняват, така че всички жени получават менструация по едно и също време. На феромоните се приписват всевъзможни свойства, когато ги сложите върху себе си, ставате неустоим за противоположния пол ! Какво ще кажете за следната реклама :

„Alter Ego за мъже с три човешки феромона“

Alter-Ego е първият по рода си продукт, който съдържа не само един или два феромона, а три -3- човешки феромона, внимателно смесени в маслена основа, за да създадат аромат, на който жените просто не могат да устоят!

Доказано е, че Alter Ego е изключително стабилен продукт, който дава по-постоянни резултати от повечето други феромонови продукти. Това означава, че ефектът, който има върху някого днес, обикновено ще бъде предизвикан и утре, вдругиден и т.н. Когато той предизвика желания резултат върху друг човек или група хора, ще бъдете особено доволни, че можете да пресъздадете същия резултат, когато пожелаете.

източник: feromonen.nl Едва ли можем да приемем тези истории на сериозно, въпреки че е привлекателно да искаме да им повярваме. Значението на феромоните за човешкия вид обаче е малко в сравнение с животинския свят:

С течение на вековете ароматите са станали по-малко важни в културно отношение, като в западния свят те често се използват за предотвратяване или маскиране на миризмата. За нас миризмата се е превърнала в субективно нещо, представете си куче, което намира нещо миризливо, за него миризмата е просто като образ и вие просто я възприемате! Все още има някои култури, които смятат миризмата за важна. Когато се сбогуват с любим приятел, някои папуаси в Нова Гвинея притискат ръцете си под мишниците на другия човек и след това разтриват ръцете си по собственото си тяло. Сякаш е снимка, те отнасят със себе си впечатлението от аромата на другия човек.

Освен че в културно отношение сме по-слабо приспособени към миризмите, ние сме и физически по-слабо надарени от животните и органите, необходими за възприемане на феромоните, са само рудиментарно налични в носната кухина, подобно на това как все още имаме апендикс или опашна кост. Това е така нареченият вомероназален орган, който на рисунката е разположен преди същинския обонятелен орган. Хората, както и много други бозайници, имат канал, минаващ през небцето зад предните резци, който използват за всмукване на феромони. При нас обаче същинският орган едва се забелязва, за разлика например от конете или котките.

Успоредно с намаленото възприемане на миризми се наблюдава и намалено производство на миризми. Става дума за апокринните жлези, които например горилите или шимпанзетата имат разпръснати по цялото си тяло и отделят феромони. Ние все още имаме такива жлези около зърното, което улеснява новороденото бебе да намери зърното. Само около гениталиите и подмишниците все още има някои от тези жлези. Влиянието на феромоните върху хората доста често се надценява и чудеса, каквито ни кара да вярваме горната реклама, със сигурност няма да се случат по този начин. Истинското чудо вероятно са астрономическите печалби, които тази компания ще направи благодарение на доверчивото отношение на купувачите. Alter ego…..

И така, какво правят ароматите?

Ароматите влияят на съзнанието ни и умеят да ни настройват към определено настроение. Те не насилват, а приканват. И определено е вярно, че лимонът е ободряващ и затова е хубаво да го усещате, докато сте на работа. Това може дори да подобри качеството на работата ви. Или че Жасминът е релаксиращ и е хубаво да се мирише преди лягане. Но това не означава, че Лимонът ще ви накара да работите или Жасминът ще ви накара да спите. Ароматите добавят стойност към света, дори и да не го осъзнаваме толкова добре, но е факт, че хората, които са загубили обонянието си по една или друга причина, имат по-голям шанс да развият депресивни симптоми.

Ароматите могат да бъдат безценни, но трябва сами да свършим работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *