ДЕЙСТВИЕ НА ЕНЗИМИТЕ

Продуктите Ecodor се приготвят чрез ферментация на меласа и растителни екстракти. Нашите течности включват ензими. Ензимите са протеини със специфична биохимична каталитична активност. В качеството си на катализатор ензимът се свързва с частица (от субстрата), като улеснява реакцията на субстрата.

По този начин ензимите ускоряват реакцията. (В случая на Ecodor ензимите ускоряват естественото разграждане на молекулите на миризмата).

Ензим (от гр. en = в, zumè = кисело тесто, мая); старото наименование на ензима е „фермент“. ( Фермент: веществото, което предизвиква ферментация = ензим; ферментация = ферментация ).

Източник: www.bioplek.org Ензимите, получени чрез ферментация, са т.нар. екзоензими. При процеса на приготвяне се елиминира клетъчният материал, като дрожди, гъбички или бактерии в продуктите на Ecodor.

От техническа гледна точка ензимите имат каталитична активност. Всеки ензим е специфичен за определен субстрат. При контрола на миризмите това означава, че един тип ензим може да катализира преобразуването само на един тип молекула на миризмата. Концентратът Ecodor обаче съдържа коктейл от ензими, които могат да ускорят много голям брой различни реакции на разграждане. По-голямата част от миризмите се разграждат.

За да влезе в контакт продуктовата смес Ecodor с компонентите на миризмата, концентратът Ecodor се разрежда 250 до 500 пъти с вода. Този разтвор се разпръсква над източника на миризма или в дренажа на системата за пречистване на въздуха. След това се извършва адсорбция между молекулата на миризмата и капка Ecodor. По този начин молекулите на миризмата се отстраняват от въздушната фаза. Ензимите в продуктовата смес действат като катализатори на естествения процес на разграждане, като неутрализират миризмата.

След това молекулата на миризмата може да бъде неутрализирана по няколко начина.

Когато молекулата на миризмата образува необратима връзка с частица, присъстваща в Ecodor, тя се имобилизира. Обикновено това включва утаяване, при което се образува сол от частицата на миризмата (нейния йон) и йон от разтвора на Ecodor. Това не позволява на молекулата на миризмата да се върне във въздушната фаза, което ще намали концентрацията на молекулите на миризмата.

При свързване с ензим в Ecodor молекулата на миризмата се разгражда каталитично до неароматни продукти на разграждане, които биха се образували и при нормално разграждане. Ecodor само ускорява процеса на разграждане. Отново това ще намали и концентрацията на причиняващите миризми молекули.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *